1)
pepsin: är magsäckens viktigaste enzym. det finns i magen och bryter ner proteiner.
amalys: är ett ämne i savlivet. Amalys finns i munnen och bryter ner stärkelser i maten till enklare kolhydrater. (bukspottkörteln höljer också pH-värdet i tolvfingertarmen)
2)
I tolvfingertarmen kommer bukspott från bukspottkörteln och galla från levern och gallblåsan för att fortsätta nedbrytningen av maten. (alltså i tunntarmen)
3)
Efter sönderdelningen.
4)
stärkelse: finns i maten tex pasta, mjöl potatis, ris
cellulosa: finns i bomull, tyger, papper, kostfibrer.
druvsocker: finns i frukt. det är ett nyttigt socker som vi måste ha för att må bra.
likahet: vi behöver alla lika mycket.
5)
Snabba kolhydrater: förkommer i vit bröd mm.
Långsamma kohydrater: ett exempel på vad det förekommer är i fullkorn mm.
Långsamma kohydrater är nyttigare än snabba.
6)
protier kallas också för äggviteämnen. Protiner är en viktig del i vår kost.
7)
Fetter är uppbyggt av glycerol ocg fettsyror.
NO-PROV OM AKUSTIK OCH OPTIK
16 år sedan
2 kommentarer:
Hyfsade svar men bör tillägga följande:
1)bra!
2)bukspottet höjer också pH-värdet i tolvfingertarmen
3) Alltså i tunntarmen.
4)Ok, men glukos är en kolhydratring bestående av kol,syre, väte och cellulosa och stärkelse är långa kedjor av ihopkopplade glukosmolekyler. Fast i stärkelse är kedjorna spiralvridna medn cellulosa har raka kedjor som vi inte kan bryta ned i kroppen.
5)Snabba kolhydrater som glukos, sackaros som bara består av någon enstaka ring finns i godis och läsk medan långsamma innehåller t ex stärkelse som i Pasta och potatis.
6)ofullständigt! Proteiner är uppbyggda av ihopkopplade aminosyror och finns i t ex ägg, kött och fisk.
7) Rätt!
jag tycker det var bra iallafall <3
Skicka en kommentar